Rikastettua retkiruokaa, osa 2

07.08.2021

Tämä on jatko-osa elokuussa 2019 kirjoittamalleni blogitekstille Rikastettua retkiruokaa. Myös siellä on muutamia vinkkejä tiedostavan eräilijän eväskassia ajatellen.

Suopursun ja tervassavujen tuoksuiset terkut Pohjois-Lapista! :) Oltiin pikkuveljeni Topin kanssa taas Vätsärin erämaassa heinäkuun puolivälistä elokuun alkuun. Tämä oli meille nyt kolmas kerta siellä, ja reissu oli tällä kertaa pidempi kuin koskaan ennen, eräilypäiviä tuli suunnitelmien mukaisesti 14. Reissu ylitti meidän molempien odotukset kaikilla osa-alueilla; kelit oli kohtalaisen hyvät (Lapissa sää voi vaihdella niin paljon, että mieli on syytä pitää joustavana sen suhteen :D), mustikat ja lakat oli parhaimmillaan, kala söi hyvin ja maisemat oli tälläkin kertaa upeat! 

Retkiruokavalmistautumisen abc

Haluan jakaa taas tälläkin kertaa hyväksi havaittuja retkiruokaideoita, ja tehdä pesäeroa "nuudeliretkeilijöihin", eli antaa vinkkejä kuinka eräillessäkin voi satsata ravitsemukseen ja taata kropalle suojaravintoaineita raskaiden siirtymäpäivien ja kroppaa kuormittavien vaihtelevien olosuhteiden varalle. Eli eineksiä, säilykkeitä tai pussiruokia ei meidän reissulle lähtenyt mukaan (pienenä poikkeuksena pari pussia valmista luomumisokeittoa, joka toi kivaa lisämakua kalakeittoon, lettujauheseos, hillo ja valmiina ostetut Kuivalihakundin kuivalihat. :D)

Olin tällä kertaa huolellisempi aikataulun suhteen (jotain on opittu aiemmista vuosista) ja aloitin kasvisten ja proteiinilähteiden kuivaamisen jo hyvissä ajoin. Kuivasin kasviksista uusia perunoita, porkkanaa, palsternakkaa, bataattia, sipulia, purjoa ja paprikaa. Näiden lisäksi ostin valmiiksi kuivattuna tomaattia, tomaattijauhetta ja kirsikkatomaatteja. Proteiinilähteistä kuivaukseen päätyi naudanjauhelihaa ja kananmunaa. Vätsäri kun tunnetaan kalaisista vesistään, päätimme luottaa kalaonneemme ja varata proteiinilisiä melko niukasti. Onneksi Ahti oli antoisalla tuulella ja kalattomia päiviä oli lopulta vain kolme, ja näin ollen varatut eväät riittivät hyvin. Kiitos Vätsärille siitä! <3

Valmistautuminen on valttia kun suunnittelee reissuun lähtöä. Mulla oli ennakkoon laadittu lista ruoista joita haluan erällä tehdä, ja näiden mukaan listasin sitten ainekset joita tarvitsee kuivata. Juurekset kannattaa kypsentää höyryttämällä tai keittämällä aina ennen kuivaamista, se nopeuttaa huomattavasti ruoan valmistumista sitten erällä. Muut kasvikset kypsyy eräoloissa nopeammin, joten ne voi vaan pilkkoa halutun kokoisiksi paloiksi ja kuivata. Kuivaus tehdään 40 asteen lämmössä joko normaalissa uunissa (uunin luukku raollaan) tai kiertoilmauunissa, myös kasviskuivurit on käteviä. Kasvisten rakenteesta ja viipaleiden koosta riippuu kuinka nopeasti tai hitaasti kuivaamien etenee. Mulla oli öisin uuni päällä ja päivisin hurisi kasviskuivuri, yksiön täytti milloin porkkanan, milloin palsternakan makoisat tuoksut. 

Jauhelihan kuivaus on myös simppeliä, liha paistetaan kuivalla pannulla ruskeaksi ja sitten levitetään leivinpaparin päälle pellille. Kuivaus onnistuu parhaiten uunissa 40-asteen lämpötilassa joko kiertoilmalla tai ilman (uunin luukku taas raollaan). Lihaksi kannattaa valita mahdollisimman vähärasvainen vaihtoehto, sillä rasvat on herkkiä hapettumaan eli härskiintymään. Meillä oli tällä kertaa mukana 7% naudanjauhelihaa ja se maistui erällä oikein raikkaalta. 

Meidän ateriat olivat tällä reissulla: Kasvis-riisipata, yrttinen sipuliriisi, juuresmössö, linssipasta ja kalakeitto. Kutakin ruokalajia oli mukana muutama annos, eli joka päivä ei suinkaan tarvinnut syödä samaa ruokaa, ja alussa varsinkin oli jopa varaa fiilistellä mitä sitä tekisi mieli syödä. Näiden sekaan valmistettiin valkuaisaine päivän kalaonnen mukaan, eli joko kalaa tai kuivattua jauhelihaa. Kuvia ja tarkemmat valmistusohjeet löytyy alempaa. :)

Ostin mukaan myös paljon kuivattuja yrttejä, joita sitten lisäsin ruokien joukkoon kypsennyksen loppuvaiheessa. Yrtit antaa makua ja tuo vaihtelua, mutta osa niistä voi tehostaa ruoansulatusta, ja on niissä myös fytoyhdisteitä ja tulehduksia hillitseviä eteerisiä öljyjä. Suosittelen! 

Päivän ateriat

Aamiaiseksi meillä on tapana syödä kaurapuuroa monenlaisilla lisillä. Eräillessä vatsa kaipaa aamuisin lämmintä täytettä, joten puuro on siinäkin mielessä hyvä, lisäksi sen sekaan saa näppärästi heitettyä vaikka ja mitä, ja kylläisyys säilyy monta tuntia! Meillä puuron sekaan laitettiin tällä kertaa kuivattua kananmunajauhetta, voita, marjajauheita, siemeniä, pähkinöitä, kollageenijauhetta (+kuivattua mct-öljyä), viherjauhetta ja tuoreita marjoja, sikäli mikäli niitä löytyi leiripaikan lähettyviltä. 

En osannut valita vain yhtä tai kahta sopivaa marjajauhetta, joten hankin kaikenlaisia ja tein niistä oman miksauksen pussiin. Kollageenijauhe + kuivattu mct-öljy oli nyt ensimmäistä kertaa testissä ja se toimi tosi hyvin puuron seassa tuomassa lisää valkuaista ja keskipitkiä, nopeasti imeytyviä rasvahappoja. Jokainen olkoon omaa mieltään ruokaisan puuron ulkonäöstä, mutta hyvää se oli silti! :)

Kananmunajauhe on muuten tosi helppoa valmistaa itse, saat sillon varmuudella sellaisia munia kuin haluat (esim. luomulaatua). Munat kuivataan uunissa, pellilllä leivinpaperin päällä, 4 tai 5 kpl on sopiva määrä per pelti. Riko munat kippoon ja sekoita niiden rakenne rikki. Kaada munaseos pellille ja levitä ohueksi kerrokseksi. Kuivata uunissa kunnes massa on kuivunut lastuiksi. Jauha lastut tehosekoittimessa jauheeksi. Jauhetta on kätevä sekoittaa puuron joukkoon (n. 1 rkl vastaa yhtä munaa) kun puuroa vielä keittelee, näin muna kypsyy siinä samalla ja tuo puuroon ihan huomaamatta reilusti lisää energia- ja suojaravintoaineita. 

Meillä oli tapana syödä kerran päivässä kunnon lämmin lounas, tai useammin se venyi päivällisaikaan, sillä eihän sitä jatkuvasti malta olla laittamassa tulia risukeittimeen ja sotkea astioita. Keskipäivällä me syötiin monesti kotimaista Kuivalihakundien kuivalihaa (taas yks suositus meiltä, ja varsinkin savustetulle naudanlihalle!), näkkäriä, aurinkokuivattuja tomaatteja ja luumuja, eli sellainen suolainen hiukopala ja nopeaa energiaa. Usein nautittiin myös pähkinäpatukat, ja taas jaksoi mainiosti jatkaa matkaa ja kalastella. 

Päivällinen oli sitten se päivän lämmin pääateria, jolloin sai kaivaa meidän ruokavarastosta, eli Pönttiksestä, valmiiksi kootun ateriapussukan, jossa oli ainekset joko riisi-, juures- pasta- tai keittoateriaa varten. Tosiaan, kala söi meidän reissulla todella mukavasti ja pitkälti ruoat olivatkin sitten hyvin kalaisia. Me saatiin harjuksia, pari mitallista taimenta, muutama rautu ja yksi filekoon ahven. Näiden eteen melottiin ja uisteltiin monia kilometrejä ja heiteltiin rannoilta vieheitä satoja kertoja, mutta se oli vaan mukavaa ja jännittävää! Ja onhan tuore, Lapin kirkkaissa vesissä villinä elänyt kala niin älyttömän maukasta että sen eteen näkee mielellään vaivaa.

Illalla juotiin vielä lämmintä ja nautiskeltiin toisinaan pari palaa suklaata. Parille kerralle oli varattuna kaakaot ja kerran keiteltiin mustikkakeitot. Muutamana iltana me kerättiin iltapalaksi kunnon lautaselliset mustikoita ja syötiin niitä iltanuotiolla. Enpä muista että olisin koskaan raaskinut syödä niin paljoa mustikoita kerralla, aina pitänyt säästellä ja kerätä marjoja talvea varten pakastimeen. Nyt sai vaan noukkia ja nauttia marjoista parhaimmillaan, koska eihän niitä voinut sieltä mukanaan kantaa. 

Reseptit

Nyt sitten vihdoin varsinaiseen reseptien osioon! Ohjeet on ihan simppeleitä, omakehittelemiäni sekoituksia, ja ne on laskettu riittämään kahden retkeilijän annoksiksi. Esivalmisteluna kannattaa jo kotona mitata ja pakata kuivat aineet annospusseihin jotta maastossa lisäät sekaan vain veden, mausteet, proteiinin ja rasvat. 

Kirkaslieminen kalakeitto

  • 0,6 dl kalalientä
  • 2 dl kuivattuja juureksia (peruna, porkkana, palsternakka, bataatti)
  • 1/2 dl kuivattua sipulia 
  • 2 rkl kuivattua purjosipulia
  • n. 500g tuoretta kalafilettä kuutioituna (harjus, ahven, taimen, rautu...)
  • Suolaa, mustapippuria, ruohosipulia maun mukaan
  • (1 pss misokeittoainesta)

Liota juureksia vedessä vähintään pari tuntia ennen ruoanvalmistusta, vettä tulee olla siten että juurekset juuri ja juuri peittyvät. 

Valmista kalaliemi kalan ruodoista ja päästä (sisälmykset, kidukset ja fileet otettu pois) keittämällä näitä kattilassa 30 minuuttia. Liemeen irtoaa ruodoista makua, valkuaisaineita ja muita nivelille ja iholle hyvää tekeviä aineita, ja samalla saat kaikki kalan arvokkaat lihaisat osat käytettyä. Kun liemi on valmis, kaada liemi keittojuuresten päälle (ei ruotoja ja päätä). Lisää juureskattilaan sipulit, mausteet ja siirrä kattila tulen päälle kiehumaan. Anna kypsyä kunnes kasvikset on pehmeitä.

Irroittele ruodosta ja päästä kypsyneet lihat (muista myös maukas poskiliha jos käyttämäsi kala on isompikokoinen lohikala). Lisää ruotojen lihat ja fileestä leikatut kalapalat keiton joukkoon, keitä vielä hetki kunnes kala on kypsää. Mausta ja nauti. 

Tästä seuraavasta kalalisäkkeestä sain vinkin Vapaalla Jalalla -eräsomettajien Youtube-videoista, joissa miehet seikkailevat ja kalastavat Vätsärissä! (Katselusuositus!!!) Topi halusi että testataan miten curry sopii harjuksen kanssa, ja sehän oli ihan mahtava combo! Tuunasin reseptiä vielä sen verran että lisäsin joukkoon jeeraa, eli juustokuminaa. Aivan taivaallinen kalaruoka, joka tosin muistuttaa ihanan mehevää kanaruokaa. Toimii sekä riisipadan tai juuresmössön kanssa!

Kasvis-riisipata ja curry-harri

  • 2 dl täysjyväpikarisiä
  • 2 rkl kuivattua sipulia
  • 1 rkl kuivattua purjoa
  • 1/2 dl kuivattua paprikaa suikaleina
  • 5 kpl aurinkokuivattua tomaattia viipaloituna
  • Suolaa ja yrttejä maun mukaan (esim. timjami, ruohosipuli ja persilja)

Curry-harri (onnistuu hyvin myös muista vaaleista kaloista)

  • 400-500g vaaleaa kalafilettä (harjus, ahven tai hauki)
  • 2 rkl currya
  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 2 rkl voita tai öljyä tai näiden sekoitusta
  • Suolaa ja mustapippuria

Kaada kasvis-riisiannospussin sisältö kattilaan ja lisää päälle n. 4 dl vettä. Keitä riisipataa n. 10 min, tai kunnes riisi on kypsää. Kasvikset pehmenevät ja kypsyvät suunnilleen saman ajan kuluessa. Anna riisin vetäytyä sen aikaa kun valmistat curry-harrin. 

Leikkaa kalafile kuutioiksi tai suikaleiksi. Lisää pannulle rasva, curry ja jeera, kuumenna hetkinen. Lisää kalapalat, paista kypsäksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Nauti! 

Curry-kala toimii myös upeasti juuresten, eli juuresmössön, kanssa. Juuressekoitusta liotetaan pari-muutama tunti, jonka jälkeen niitä keitellään hetkinen sipulin ja purjon kanssa, ja maustetaan suolalla ja yrteillä, kuten persiljalla ja ruohosipulilla. Lopuksi lisätään hiukan voita. Toimii!

Linssipasta menee ihan täydestä kun tekee mieli pastaa, ja samalla vaivalla saakin pastasta hyvän lisäannoksen kylläisyyttä tuovaa valkuaista pelkkien hiilarien sijaan. Valitsin mukaan linssipastaa silläkin varalla että jos kala ei olekaan syönnillä, niin onpa ainakin ravitsevaa pastaa, linssipasta toimii nimittäin oikein mukavasti myös vegeversiona voin ja yrttien kanssa tai sipuli-tomaattikastikkeen kanssa. Meidän reissulla pastaa syötiin pari kertaa jauhelihan ja kerran kalan kanssa, herkkua tuli molemmista!

Tomaattinen linssipasta jauhelihalla

  • 1,5 dl linssipastaa (100% linssijauho, Makrobios)
  • 3/4 dl kuivattua naudan tai kanan jauhelihaa
  • 3 rkl kuivattua sipulia
  • 1/3 tl kuivattua valkosipulirouhetta
  • 3 rkl kuivattua paprikaa suikaleina
  • 4 kpl aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna
  • Pieni kourallinen kuivattuja kirsikkatomaatteja
  • 3 rkl tomaattijauhetta
  • 1-2 rkl oliiviöljyä tai voita
  • Suolaa, pippuria, yrttejä (esim. basilika, oregano, timjami)

Valmista ensin jauhelihakastike laittamalla kaikki kuiva-aineet kattilaan ja lisää sekaan n. 3 dl vettä. Kuumenna kattilaa ja anna ainesten turvota ja kypsyä n. 10-15min. Muista sekoitella kastiketta, sillä tomaattijauhe saostaa seoksen ja kastike palaa helposti pohjaan. Mausta kastike suolalla ja yrteillä ja siirrä hetkeksi sivuun "tekeytymään". Keitä linssipasta kypsäksi, kaada keitinvesi pois ja lisää kastikkeen joukkoon. Lisää vielä lopuksi ruoan sekaan vähän rasvaa, mikäli haluat lisätä ruoan energiapitoisuutta. 

Kalaisan ja yrttisen linssipastan voi valmistaa esimerkiksi taimenen, raudun tai harjuksen lihasta. Laita kattilaan 2 rkl voita, 2 rkl kuivattua sipulia, 1 rkl kuivattua purjoa, pippuria, tilliä, ruohosipulia, suolaa ja tilkkanen, eli noin 3/4 dl vettä. Keitä seosta hetkinen. Lisää fileoidusta kalasta leikatut kuutiot kuumaan kattilaan, sekoittele yrtti-voiseoksen kanssa ja hauduta kypsäksi. Lisää sekaan keitetty ja valutettu pasta. 

*Pastaan käytetyn kalan ruodoista ja päästä voi valmistaa toisessa hetkessä kalalientä kalakeittoa varten mikäli sää on viileä ja suosii ruodon säilyttämistä seuraavaan päivään. 

Juurekset ja kala! <3 Mä rakastan juuresten makua, combona porkkana, palsternakka, bataatti ja sipuli toimii hienosti. Uudet perunat oli myös sekoituksessani mukana, mutta niitä sai liottaa vaikka kuinka, ja siltikään ne ei pehmenneet, rakenne pysyi erällä keittämisen jälkeenkin sellaisena huomattavasti al dentena. En tiedä olisiko normaalit perunat käyttäytyneet erilailla, uusissa perunoissa kun on ilmeisesti jonkin verran enemmän vettä, jolloin ne kuivui ihan olemattomiksi. Mutta toisaalta uusien perunoiden maku oli ihanan makoisa niin keitossa kuin juuresmössönäkin, ja olipa hampaille jotain tekemistä. :D 

Juuresmössö lisäkkeenä kalalle

  • 2,5 dl kuivattuja juureksia (esim. peruna, porkkana, palsternakka ja bataatti) 
  • 1/2 dl kuivattua sipulia
  • 2 rkl voita
  • Suolaa ja yrttejä (esim. ruohosipuli, persilja, timjami, oregano, basilika)

Liota juureksia ja sipulia vedessä muutama tunti. Vettä tulee olla sen verran että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Kaada turvonneet kasvikset kattilaan ja lisää vettä sen verran että kattilan pohjalla on hieman nestettä. Hauduta hetkinen kunnes kasvikset on pehmenneet. Lisää voi ja mausteet. Halutessasi voit todella mössätä juuresten rakenteen rikki haarukalla, jolloin niiden maut sekoittuvat ja saat aikaan muussia. Nauti paistetun kalan kanssa. 

Summausta ja pari paljastusta vielä

Tosiaan, kuten kuvistakin näet, meidän reissulla syötiin hyvin, mausta ja laadusta ei tarvinnut tinkiä vaikka eräilypäiviä oli monta. Kun elellään luonnon armoilla, kelit voi tosiaan olla mitä vain, ja kylmällä kelillä energiaa kuluu paljon ihan vain kehon lämmittämiseen. Kun tahtotilana on jaksaa touhuta, kalastaa ja seikkailla, ei eväissä kannata pihistellä. Vaikka me syötiin todella hyvin ja pysyttiin kylläisinä ja energisinä, niin tälläkin reissulla meiltä molemmilta karisi pari kiloa painoa. No painot toki tasaantuu taas arjessa, eikä se ole tietenkään mitenkään hälyttävää, muistuttaa vaan että syödä pitää! 

Meillä oli varsinaisten ruokien lisänä toki jotain herkkuja; aamuille kahvin kanssa suklaiset kaurakeksit, lettuaineksia ja hilloa kaksille lettukesteille, pari levyä suklaata, salmiakkia ja paljon erilaisia pähkinäisiä patukoita. Toki virvokkeitakin oli; Topi otti mukaansa pari olutta, mulla oli siideriä, ja näillä juomilla kippisteltiin onnistuineita kalasaaliita tai rankkojen maakannasten ylittämisiä, koska tottakai juhlia pitää! :) Jo alusta asti piti pitää laskentaa kuinka paljon herkkuja on vara nauttia per päivä, ja lopussa herkkutarpeeseen sai riittää yksi pala suklaata tai pari salmiakkia. Ja onneksi luonto tarjosi yllin kyllin marjoja! Varmasti kaikki tietää että luonnossa eväät maistuu aina paremmalta kuin kotona ja ulkoilun aikaansaama nälkä on paras mauste, näin se oli kahden viikon eräilylläkin! Aamupuurokaan ei päässyt kyllästyttämään, niin paljon taikaa tuossa raikkaassa eräilmassa on. 

Illalla me otettiin vielä viimeisenä magnesiumit ja saatiin nukkua levollisia ja syviä unia. Kummallakaan ei ollut näiden kahden viikon aikana minkäänlaisia kramppeja, lihaskireyksiä tai jomotuksia, vaikka melontaa ja kanootin sekä rinkkojen roudausta oli vaikka kuinka.

Summa summarum, onnistunut reissu oli! <3 Saatiin ladattua akkuja, nauttia hiljaisuudesta Vätsärin karuissa maisemissa, oppia uutta, nauraa ja ylittää itsemme joka päivä!

Suosittelen retkeilyä ihan kaikille, irtiotto lämpimän kodin mukavuuksista kasvattaa kummasti, lisää omaa itsetuntemusta, epämukavuuden sietokykyä sekä arvostusta lämmintä suihkua, saunaa, pehmeää sänkyä ja kotikokkauksen helppoutta kohtaan! :D 

Luovia eräretkiä toivotellen Vilka & Topi <3