Rikastettua retkiruokaa
Loppukesän raikkaat terveiset Vätsärin erämaan laitamilta Suomen Ylä-Lapista, Inarin kunnasta! <3 Palattiin pikkuveljeni Topin kanssa yhdentoista päivän seikkailureissulta tasan viikko sitten. Mukana matkassa kulki kanootti, jolla me kierreltiin upeita seutuja ainakin kahdentoista järven ja monenmoisen lampareen kautta. Kuivalla maalla vesistöjen välillä kanoottia piti vetää pitkin veneteitä, mättäitä ja soita, ylittää harjuja ja kantaa kivikoiden yli.
Nyt vasta kaupunkiin ja kotiin palattuani ymmärrän, kuinka hieno meidän matka oli; kymmenen yötä teltassa kristallinkirkkaiden järvien rannoilla, melontaa, vaellusta, kalastusta, nuotioon tuijottamista, luonnon hiljaisuutta, rauhaa, ja elämää ilman minkäänlaista kiirettä, kelloon katsomista tai somea. Pysähtymistä läsnäolevaan hetkeen ja uppoutumista kauniin karuihin Lapin maisemiin. Kaiken kaikkiaan siis onnistunut reissu upeassa ympäristössä, jonka jälkeen on pakko ryhtyä suunnittelemaan jo heti seuraavaa.
Mutta nyt asiaan!! Retken jälkimaininkina nousi mieleeni herätellä ajatuksia ravintorikkaammista retkiruuista. Vaikka vaelluspäiviä olisi vain muutama päivä, ravitsemuksellista näkemystä ei sovi mielestäni sivuuttaa, sillä energiaravintoaineiden ohessa suojaravintoaineilla on osansa kylläisyyden ja energisyyden ylläpitäjänä. Ja kukapa ei haluaisi olla skarppina ja hyvissä voimissa kauan odotetulla vaellusreissullaan?
Retkiruoan haasteet
Me ollaan Topin kanssa seurattu muutamien eri retkeilijöiden erävideoita Youtubesta ja otettu näiltä vinkkejä vastaan ja käytäntöön. Ravitsemuksen ammattilaisena mä olen tietysti kiinnittänyt myös huomiota vaeltajien retkieväisiin. Aamu käynnistyy aika monella perinteisesti kaurapuurolla ja kahvilla. Lämpimänä ruokana useimmilla on mukana kaupasta valmiina ostettavia kuivaruoka-annospusseja, esim. pastoja ja patoja, joita sitten tuunaillaan ruokaisammiksi vaikkapa kuivatulla lihalla, munalla, soijarouheella ja kasviksilla. Ja jos kalaonni suosii, aterian proteiinit saadaan tuoreesta saaliista. Välipaloina kulkee kätevästi pähkinät ja kuivatut hedelmät ja erilaiset patukat. 24/7 ulkoilu, kehon lämmöntuotto, vaellukset, kantamukset ja kaikenlainen liikkuminen ja touhuilu vaatii todella paljon energiaa. Kuitenkin on huomioitava ettei rinkka eväineen saa painaa liian paljon. Mihin siis kannattaa satsata? Ei ihan helpoin yhtälö ratkaistavaksi.
Ennen meidän omaa retkeä pähkäilin, miten mä itse aion koostaa meidän muonavaraston. Syön itse arjessani pitkälti aitoa ja puhdasta tuoreruokaa, ja koska filosofiani on panostaa laatuun ja suojaravinteiden saantiin, kerroin Topille jo heti alkujaan että millekään valmisnuudeli-linjalle en aio ryhtyä, vaikka ne olisivatkin helppoja ja kevyitä kantaa. Kaupan valmiit kuivaruokapussukat sisältävät ties mitä tärkkelyksiä ja lisä- ja säilöntäaineita sekä yllättävän usein piilosokeria, ja luultavasti ainesten laatukaan ei ole ihan priimaa. Ei siis auttanut muu kuin ideoida omat kuivamuona-annospussukat.
Ihan alussa aikeenani oli kuivata itse kasviksia, mutta koska alkukesä hujahti ohi (miten siinä aina käykin niin?) ja reissumme lähestyi, tyydyin etsimään kuivattuja kasviksia kaupasta. Iloksemme saimme erilaisia kuivattuja elintarvikkeita pakkaavalta Risetti Oy:ltä testiin niiden uutukaista, Bataattirouhetta. Lisäksi he lähettivät meille mm. juuressekoitusta, kuivattua sipulia ja auringonkukansiemeniä. Kiitollisina otimme tuotteet vastaan, ja mä sain ryhtyä ideoimaan mitä kaikkea näistä tulen reissussa kokkailemaan. Lämmin suositus muuten tuolle rouheelle, sekä toki myös juuressekoitukselle ja kuivatulle sipulille! Laitoin näitä melkein jokaiseen annospussiin tuomaan kasvivoimaa, väriä ja makua.
Vinkkivitosia retkeilijälle
Listasin reissun päiville ateriaideoiksi seuraavia: mausteinen kvinoa juureksilla, yrttinen kvinoa, mausteinen spelttipata, yrttinen spelttipata ja tomaattinen linssi-juurespata. Pakkasin kunkin aterian ainekset mausteita myöten pussiin, jolloin sekaan lisätään maastossa vain vesi ja ateriaa keitellään noin 20 minuuttia. Erikseen pakkasin proteiinilähteiksi luomulaatuista soijarouhetta ja hernerouhetta, joita on helppo lisätä padan sekaan, mikäli kala ei satu olemaan syystä tai toisesta syönnillään. Aamiaiseksi varasimme kaurahiutaleita, pähkinöitä, siemeniä, marjajauhetta ja viherjauhetta. Topi otti myös mukaansa hilloa, sillä ei ole oppinut makustelemaan viherjauhesekoituksen makeutta, ainakaan vielä :D . Lisäksi mukaan lähti näkkileipää, kirkastettua voita eli gheetä, lehtikaali- ja nokkosjauhetta, raakapatukoita ja herkkuhetkiin kaurakeksejä ja salmiakkia. Ja toki ihan perinteiset maustamisaineet, eli laadukasta himalajan ruususuolaa ja mustapippuria.
Näin jälkikäteen ajatellen annospussit toimivat mainiosti, ja joka päivä keittelimme ainakin yhden kerran lämpimän ruuan. Kalattomia päiviä oli reissullamme vain kolme, joten proteiinilisistä jäi suurin osa käyttämättä. Aamupuuro tuunattuna gheellä, pähkinöillä, siemenillä ja marja- ja vihrerjauheella oli todella ruokaisa, ja sillä jaksoi touhuilla pitkälle päivään. Normaalisti söimme päiväruoan vasta iltapäivällä kahden-viiden maissa. Mikäli välissä tuli nälkä, toimivat pähkinät, näkkäri ja raakapatukat oivana pika-apuna. Mustikat ja lakat olivat harmittavasti suurimmaksi osaksi vielä raakoja, mutta kyllä niitäkin päästiin onneksi maistelemaan.
Tässä vielä muutama vinkki terveystietoiselle retkeilijälle, joka pohdit mikroravintoaineiden saantia eräoloissa:
1. Erilaiset marjajauheet ovat todella näppäriä ja kevyitä kantaa mukana, ja niitä voi sekoittaa puuroon (mutta vasta kuumennuksen jälkeen) tai ihan vaikka juomaveden sekaan. Toki kuivauksessa häviää osa marjan ravintoaineista, mutta paljon on silti myös jäljellä, sillä marjathan ovat superfoodia ja suojaravintoaineita pullollaan. Laadukkaita marjajauheita on mm. kotimaisten Greenfinn's:n ja Kiantaman marjajauheet.
2. Niin ikään superfoodia ovat erilaiset viherjauheet, joista laadukkaimmat ovat maailman ravintorikkaimpia ruoka-aineita. Kannattaa katsoa mitä kaikkea sekoitus sisältää, sillä sekoitusten ainesosat vaihtelevat valmistajasta riippuen. Itse tykkään käyttää Puhdistamon viheruutejauhetta, jossa on makean veden leviä (spirulina ja chlorella), vehnän ja ohranorasmehujauheita, lehtikaalia, sinimailasta ja hiukkasen steviaa. Maku vaatii ehkä hieman totuttelua, mutta olotila ainakin itselläni muuttuu heti virkeämmäksi kun olen tätä nauttinut. Sekoittuu veteen (lisää tällöin miniripaus laadukasta suolaa imeytyvyyden tehostamiseksi) ja kuten kuvastakin näit, toimii myös puuron päällä! Ja huom, viherjauheita ei kannata kuumentaa, eli ripsuttele vasta valmiin ruoan päälle.
3. Greenfinn's:n Tomaattijauhe ansaitsee myös erityismaininnan. Se toimii huippuhyvin erilaisten patojen ainesosana tuoden annokseen tomaatin tehoaineita, kuten esim. antioksidantti lykopeenia, ja samalla se sakeuttaa ruokaa ja tuo ihanaa, makean täyteläistä makua.
4. Paistorasvana erällä toimii hyvin ghee, eli kirkastettu voi. Kirkastamisen, eli voin maitoproteiinien ja veden "poiskuorimisen" ansiosta voi säilyy hyvin myös lämpimässä, ja kestää kuumentamista paremmin kuin normaali voi ja monet kasviöljyt. Gheen ohessa neitsytkookosöljy on mainio öljy paistamiseen myös retkellä. Ghee maistuu hyvältä myös näkkärin päällä ja levittyykin mukavammin kuin kova voi.
5. Jos aika ja taitotaso ei riitä sopivien annospussukoiden kokoamiseen, ei hätää! Me löydettiin Prismasta ihan pätevän tuntuisia retkiruokia, joissa ainakin parissa eri maussa oli ihan ok-tason raaka-aineita ja lisäaineita ei ollut. Näihin kuin lisäilee vielä vähän supereita sekaan, niin uskon että ihan hienosti nousee jalka pidemmälläkin vaellusreissulla! Enimmin liputan silti omatekemien annosten puhtautta, ja uskon että makukin on eri luokkaa :) mutta sallittakoon, jos pakko on.
Tällaisin miettein tänään tässä päivässä. Retkeillään, ja syödään hyvää, aitoa ja ravintorikasta ruokaa myös erällä! <3 Vilka