Kun ravintoneuvoja sairastaa
Tiedätkö sen onnekkaan kaverin johon ei tyypilliset kausiflunssat ja pöpöt meinaa tarttua? Ja sillon harvoin kun näin käy, vahvalla suojamuurilla kruunattu kroppa nostaa heti puolustustaan kuumeella ja karkoittaa taudin päivässä tai parissa. Täällä on yksi sellainen onnekas tapaus.
No, tällä kertaa se pöpö sitten kävi kiinni, ilmeisesti viime viikon uimahallireissulla kun sain nenääni ja nieluuni vettä. YÖK! Luulin jo selviäväni tästäkin talvesta ilman flussaa. Kuumeiluvaihe on onneksi jo mennyt, ja päällä on nyt enää niiskutus+kröhinät. Selvisin tosi vähällä, sillä mitä töissäni luontaistuotekaupan asiakaskuntaa olen kuluneen talven ja kevään aikana kuulostellut, ja parhaani mukaan yrittänyt auttaa, moni on sairastanut elämänsä pahimmat flunssat juuri nyt tänä talvena.
Sairastelua pitkästä aikaa kokeilleena innostuin nyt kokoamaan ja jakamaan oman "fight back kit:ini", eli setin jolla hyökätä flunssaa vastaan! Ja periaatteideni mukaan luonnollisin keinoin - tottakai.
Eli ihan ensimmäisenä kaivan mun rohdoslaatikon heti esiin kun olo antaa yhtään viitettä epänormaalista. Sieltä sitten napsitaan lähes kaikkea immuniteettia tukevaa ainesta; sinkkiä asetaattimuodossa, deetä, valkosipulikapselia, echinaa, Carmolista, kurkumiinia, propolista, luonnollisia c-vitamiinilähteitä. Tällä kertaa mukana oli nyt myös lääkinnäisiä sieniä sekä Shift:n (pakuri- ja lakkakääpä) että Kyolic:n (siitake, pakuri-, koppelo- ja lakkakääpä) tuotteissa.
Mun arkisettiin kuuluu näin kesäajan ulkopuolella automaattisestikin d-vitamiini. Sinkkiä, rautaa ja maitohappobakteereita käytän kuuriluontoisesti, laadukasta omega-3:a ja magnesiumia päivittäin. Kunkin ravintolisän tarpeen olen itse määritellyt ja laskenut ruokavalioni, elintapojeni ja elämäntilanteeni mukaan. Se on mun mielestä aina äärimmäisen tärkeä muistaa kun näitä ravintolisiä itselleen valikoi.
Yksi maininnan arvoinen elintoimintojen boostaaja on myös tämä Karin havupuu-uutejuoma! Kutsun sitä omaksi energiajuomakseni, sillä se toimii mainiosti niinä päivinä kun pirteys on kropasta kateissa. Jos olo on viluinen, laimennan uutejuomaa kuumalla vedellä.
Ravintoneuvojana en tietenkään tyydy pelkkiin ravintolisiin, vaan toipilaana ollessa myös oikealla ravinnolla on keskeinen rooli. Nälkä on usein sairastessa kateissa, mikä on varsin luonnollista; keho keskittyy sisäisiin paranemisprosessihin ja satsaa siihen ne energiat jotka normaalirytmiin syödessä kuluisivat ruoansulatukseen (joka on normaalisti noin 10% kokonaisenergiankulutuksesta). Näin ollen ravinto, jota sairastaessa nautit, on syytä olla helposti sulavaa (lämmintä tai huoneenlämpöistä, kypsennettyä ja mahdollisesti hienonnettua/soseutettua). Ja koska kuitenkin kehosi tarvitsee ravintoaineita toipuakseen, on nauttimasi ruoan oltava ravintorikasta.
Itselleni on nyt parin päivän ajan maistunut parhaiten luuliemeen keitetyt juuressosekeitot sekä marjaisat smoothiet superfoodeilla, tee ja lämpimät täyteläiset rohdosjuomat.
Olli Posti kertoo kirjassaan Supermarket survivat lämpimistä, hyvää oloa lisäävistä juomista. Kirjan ideoista innostuneena kehittelin ja keittelin omat rohdosjuomat, ja kylläpä tuli hyvää! Ulkonäöllisesti ei ehkä parasta, mutta maku ja terveysvaikutukset purivat ainakin itseeni. Päätin jakaa ohjeen jotta sinäkin voit halutessasi sitä kokeilla. :) Ainiin, Ollin kirjalle annan kaikkinensa täydet pisteet ja lukusuosituksen, ellet sitä ole vielä lukenut.
Mausteinen pakurikääpälatte (annos yhdelle)
1 dl valmista pakurihauduketta (hauduttelen usein isomman ja vahvemman satsin kuivatusta ja rouhitusta käävästä lasikannussa (1 rkl jauhetta + 5 dl vettä, vähintään 30 min haudutus), jota sitten laimentelen tarpeen mukaan. Tähän sopii myös esim. helppokäyttöinen Puhdistamon Instant pakuri -uutejauhe )
1 dl maustekeitosta (muutaman annosmäärän valmistukseen: 3 dl vettä + yhteensä n. 2 tl haluamiasi mausteita, esim. ceylonin kanelia, kurkumaa, inkivääriä, neilikkaa, kardemummaa, fenkolia, anista, mustapippuria, cayennepippuria .. näitä käytin itse. Haudutus 20 min)
1 tl voita
2 tl mct-öljyä
+ pikkuinen ripaus laadukasta suolaa (esim. himalajan ruususuola tai puhdistamaton merisuola)
Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja hurauta hetkinen jotta juoman pintaan syntyy vaahtoa. Halutessasi voit lisätä makeutta lisäämällä joukkoon laadukasta hunajaa, raakaruoko- tai kookossokeria. Nauti ja rentoudu.
JA muistetaan toki vielä että mitkään rohdokset ja superfoodit eivät tietenkään poista levon tarvetta kun pöpö kaataa petiin. Eli kokonaisvaltaista hoitoa tässäkin yhteydessä keholle ja mielelle! <3
Pakurista syntyy miellyttävän makuinen immuniteettia vahvistava tehojuoma. Kun sen sekaan yhdistää lämmittäviä, tulehduksia hillitseviä mausteita ja rasvoja, juoman teho lisääntyy entisestään. Mct-öljy virkistää aivoja ja toimii mm. voin sisältämän voihapon ohessa niin ikään tulehduksia vastaan.
Aika kattava rohdosjuoma vai mitä? - Vilka